Hati Berlemak

Hati Berlemak

Hati berlemak adalah penyakit yang berpunca daripada pengumpulan lemak trigliserida berlebihan pada sel hati disebabkan oleh proses steatosis, contohnya penempelan yang tidak normal oleh lipid dalam sel. Penyakit ini sering berlaku kepada kumpulan yang berisiko tinggi seperti


Berat badan berlebihan

Kurang senaman

Ketagihan alkohol

Penyakit hati yang kronik

Diet tinggi lemak

Hormon tidak seimbang

PENYELIDIKAN SAINTIFIK

Journal of Life Science (2009): Kumpulan kromium telah dipastikan dapat memingkatkan kapisiti anti-oksida dalam hati dan menghalangnya daripada kerosakan sel. Disamping itu, ia juga membantu dalam mengurangkan keradangan dan mempercepatkan proses membaikpulih sel yang rosak. Dengan fungsi utama kromiunm iaitu mengawalatur metabolisma glukosa dan lipid darah, ia secara tidak langsung mengurangkan bebanan kepada hati dengan mengurangkan gula dan lemak, seterusnya meningkatkan fungsi hati.


Journal of Biochemical and Biophysical Research Communications (2010): Sumplemen kromium mencegah masalah penyakit hati berlemak non-alkoholik (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) dan manfaatnya digandakan dengan turunnya pengumpulan hepatic trigliserida, peningkatan enzim katabolik lipid hepatic, menambahbaik metabolisme glukosa dan lipid, penyingkiran keradangan dah juga resolusi tekanan oksidatif. Kromium berupanya menjadi ejen perlindungan terhadap NAFLD.


GT&F® melemahkan hepatic trigliserida
GT&F® meningkatkan fungsi hati

Comments are closed