info@gtf.com.my +603 78829881

Metabolisme Glukosa Darah

Kegagalan metabolisme glukosa dalam sel-sel adalah disebabkan oleh kandungan glukosa dalam darah yang tinggi. Keadaan ini akan menyebabkan saluran darah menjadi rapuh, menjurus kepada komplikasi peredaran darah dan sistem saraf. Keadaan sebelum ini dianggap sebagai kesan daripada rembesan hormon insulin yang tidak mencukupi atau kegagalan tubuh untuk menggunakan hormon insulin dengan efektif. Bagaimanapun, kajian perubatan terbaru telah mengesahkan bahawa kekurangan GTF adalah punca utama sel-sel tidak dapat menyerap glukosa dari darah secara normal.

Kerintangan insulin disifatkan sebagai tindakbalas yang lemah oleh sel-sel badan terhadap insulin. Ia adalah faktor risiko yang diketahui akan menjurus kepada Diabetes Jenis 2 dan gangguan sistem kardiovaskular. (Chen et al., 2009)

Apabila paras glukosa darah meningkat, paras insulin juga akan turut meningkat. Dengan kehadiran kromium yang cukup dan boleh digunapakai, kromium akan meningkatkan fungsi insulin. Oleh itu, jumlah insulin yang diperlukan agak rendah dan kandungan insulin dalam darah berkurangan dengan kurangnya tahap kepekatan glukosa dalam darah. (Anderson et al., 1991)

Kromium dalam serum pesakit Diabetes Jenis 2 (0.2μg/L) adalah rendah berbanding dengan orang biasa (0.5μg/L). (Davies et al., 1997)

UJIAN KLINIKAL

Ujian Klinikal secara rawak, double-blind dan kawalan-plasebo telah dijalankan pada tahun 2004 oleh pasukan saintis penyelidikanyang diketuai oleh mantan ketua Taiwan National College of Medicind, Professor Dr. Tai Dong Yan. Ujian klinikal bertaraf antarabangsa ini dijalankan di empat buah hospital terkemuka Taiwan, iaitu:

National Taiwan University Hospital

Tri-Service General Hospital

National Cheng Kung University Hospital

Tai Chung Veteran’s General Hospital

Hasil ujian klinikal ini menunjukkan bahawa:
…dengan suplemen kromium sebanyak 400mcg setiap hari selama 6 minggu, individu tinggi glukosa darah mengalami penurunan paras glukosa darah (berpuasa) dan juga kolesterol LDL. Manakala, paras kolesterol HDL pula menunjukkan peningkatan…

PENYELIDIKAN SAINTIFIK

Kajian juga menunjukkan bahawa GTF adalah efektif untuk mengawal Diabetes; seperti yang dilaporkan dalam jurnal yang bertajuk A Journal of Pharmacology and Therapeutics; Diabetes, Obesity And Metabolism, 2009…

…kumpulam kromium berupaya meningkatkan insulin dengan ketara dan juga fungsinya terhadap sistem tubuh badan, yang menjurus kepada mengambilan glukosa ke dalam sel dengan pembukaan membran sel. Dengan ini, glukosa ditukarkan kepada tenaga untuk menjalankan fungsi badan…

Oleh itu, produk GTF adalah efektif sebagai terapi tambahan untuk golongan tinggi glukosa darah disamping kawalan diet, senaman dan terapi tradisional.