Goodness Through Food

GTF-logo-transparent

Bahasa

Testimoni

GT&F® Milk

AMARAN KANDUNGAN

Imej mengandungi bahan yang boleh menyebabkan ketidakselesaan dan/atau kesusahan apabila dilihat.

*Klik imej di bawah untuk melihat imej yang jelas

Chromium Chloride-Containing Milk for Diabetic Wound

Dr Jagdev Singh a/l Ajit Singh, Hospital Kuala Kubu Baru, Selangor

Chromium Chloride-Containing Milk as Adjunct Therapy for Wound Healing in Heel Traumatic Wound in a Diabetic Patient

Dr Vijay Babu S. Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak

Wound Healing Progress for Venous Ulcer with Chromium Containing Milk Supplementation

Dr Vijay Babu S. Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak

Healing Progress for Diabetic Foot Ulcer Patient with Chromium Chloride containing milk as adjunct therapy

Dr Jagdev Singh a/l Ajit Singh. Hospital Kuala Kubu Bharu, Selangor

Penyakit: Kegagalan buah pinggang, Perkumuhan lemah, Kerap membuang air kecil pada waktu malam, Lesu

Sebelum: Dua bulan yang lalu, kencing saya adalah lemah dan terpaksa kencing banyak kali pada waktu malam. Saya sering merasa letih serta lesu dan tidak dapat memandu atau menjalankan perniagaan saya. Anak perempuan saya telah membawa saya untuk menjalani ujian darah dan laporan ujian tersebut menunjukkan bahawa saya mempunyai gula darah yang tinggi pada 6.6 mmol/L; kolesterol tinggi pada 6.5 mmol/L dan kreatinin yang tinggi pada 256 μmol/L. Doktor menasihatkan saya untuk memulakan dialisis selepas 2 minggu dan diberitahu bahawa saya mempunyai masalah prostat. Saya amat bimbang dan takut untuk menjalani dialisis.

Selepas: Saya mengamalkan pengambilan 1 paket Susu Tepung GT&F® dan 2 kapsul Nutricap GT&® 3 kali sehari. Selepas kira-kira dua bulan, paras gula dan kolesterol darah saya turun kepada 5.5 mmol/L dan paras kreatinin pula menurun kepada 133 μmol/L. Saya gembira apabila doktor memberitahu saya bahawa saya tidak perlu menjalani dialisis lagi. Tambahan pula, kencing saya telah bertambah baik dan pembuangan air kencing pada waktu malam telah berkurangan. Saya boleh memandu dan meneruskan perniagaan saya seperti biasa.

L​am Ah Fatt (64) Senawang Jaya

Penyakit: Radang tempurung lutut, Kesukaran bergerak

Sebelum: Saya tinggal di tingkat 5 dan sentiasa berasa sesak nafas serta letih apabila memanjat naik tangga. Lutut kiri saya bermasalah dan mendapat keradangan. Tanda pilihan, saya terpaksa menjalani 5 kali pembedahan. Selepas pembedahan kedua, kaki saya mula bengkak dan sangat menyakitkan. Saya tidak dapat bangun dan benar-benar berasa seperti lumpuh. Saya tidak dapat bergerak selama 8 bulan. Saya terpaksa menggunakan tongkat bagi menyokong kaki kanan saya untuk bergerak di rumah. Disebabkan oleh tekanan jangka panjang pada kaki kanan saya, lutut saya mula mendapat radang. Doktor saya akhirnya turut melakukan pembedahan ke atas lutut kanan.

Selepas: Luka tempurung lutut kiri saya pulih sepenuhnya 13 hari selepas pembedahan dan saya boleh bergerak dengan baik. Dengan bantuan Susu Tepung GT&F®, saya hanya perlu menjalani satu pembedahan dan mampu bergerak dalam tempoh 2 minggu berbanding dengan kaki kiri saya yang telah menjalani 5 kali pembedahan dan tidak dapat bergerak selama 8 bulan! Sehingga kini, saya terus mengambil Susu Tepung GT&F® dan memanjat tangga tidak lagi menjadi masalah. Saya tidak berasa letih lagi dan kaki saya lebih kuat walaupun berjalan secara berterusan untuk jarak yang panjang.

Chua Siah Chiang (59) Sandakan, Sabah

Penyakit: Kerosakan mata akibat objek luar

Sebelum: Saya seorang mekanik. Lapan tahun yang lalu, mata kiri saya rosak akibat kemalangan di tempat kerja ia mengakibatkan radang yang teruk. Saya menggunakan ubat cecair yang dibekalkan oleh doktor dua kali sehari. Walau bagaimanapun, saya menghadapi kesukaran semasa kerja jika tidak menggunakan ubat tersebut, mata saya menjadi sangat menyakitkan dan tidak selesa.

Selepas: Kawan saya telah memperkenalkan produk GT&F® kepada saya. Selepas mengamalkannya selama seminggu, toksin dalam badan saya keluar (bahan-bahan hitam) melalui pembuangan air besar yang kerap. Perkara yang baik selepas itu saya tidak lagi berasa letih dan menjadi lebih bertenaga. Dua bulan kemudian, mata saya berhenti mengeluarkan air mata berlebihan dan saya tidak lagi memerlukan ubat cecair. Sebulan selepas itu, saya mampu untuk membuka mata saya lebih luas berbanding dengan hari sebelumnya.

Son Kit Meng (42) Semenyih, Selangor

Penyakit: Pireksia (suhu badan panas melebihi paras normal), Bintik putih pada lidah, Pening kepala

Sebelum: Saya bangun pada pukul 5 setiap pagi dan berkerja sehingga kira-kira 12 tengahari. Selepas berehat sebentar, saya terus dengan tugas saya dari pukul 2 petang hingga 11 malam. Masalah yang saya hadapi adalah terdapat bintik putih pada lidah saya dan juga saya sering tidak mendapat tidur yang cukup kerana waktu kerja yang panjang. Tambahan pula, saya sentiasa berasa panas dan ini menjadikan saya pening apabila saya bangun tidur.

Selepas: Sejak kawan saya memperkenalkan Susu Tepung GT&F® kepada saya, saya minum 1 paket setiap malam. Dua minggu kemudian, saya dapati bahawa bintik putih pada lidah saya telah hilang dan kesihatan saya juga bertambah baik dengan agak ketara. Saya tidak lagi berasa panas dan pening kepala.

Ong Nyuk King (46) Brunei

Penyakit: Lesu, Insomnia

Sebelum: Saya amat dukacita kerana selalu berasa amat letih dan lesu. Saya mengalami insomnia setiap malam. Saya juga berasa mengantuk ketika memandu.

Selepas: Rakan saya telah memperkenalkan Susu Tepung GT&F® kepada saya dan selepas mengamalkan pengambilannya selama sebulan, saya merasai kesan yang baik. Insomnia saya bertambah baik dan setiap hari juga saya mampu keluar berjoging yang membantu saya hilang 5kg.

Suzanna Liew Fui Lan (57) Kota Kinabalu, Sabah

Penyakit: Keletihan (Keresahan selepas bersalin)

Sebelum: Saya benar-benar tidak menikmati kesihatan yang baik sejak awal lagi terutamanya semasa kehamilan pertama dan kedua dan selepas bersalin. Saya mengambil masa yang lama untuk pulih daripada masalah kesihatan saya selepas kelahiran kedua-dua anak saya sebelum ini.

Selepas: Semasa hamil pada kali ketiga, saya telah dinasihatkan untuk mengambil Susu Tepung GT&F®. Saya merasakan saya mendapat stamina yang lebih baik dan keadaan kesihatan saya adalah jauh lebih baik berbanding kehamilan saya sebelum ini. Saya teruskan dengan pengambilan produk GT&F® walaupun selepas bersalin dan saya benar-benar merasai peningkatan kekuatan fizikal dan tenaga saya telah pulih dengan cepat dan semakin baik setiap hari. Malah, selepas 2 minggu kelahiran anak saya melalui pembedahan, saya pulih dengan nyata dan kesihatan yang baik saya dicerminkan oleh wajah berseri saya. Bukan sahaja untuk saya, bayi saya juga sangat aktif dan telah mempunyai leher yang kuat berbanding dengan 2 anak kami sebelumnya.

Pang Kim Hong (31) Johor

Penyakit: Sakit belakang yang serius, Tidak subur

Sebelum: Saya bekerja sebagai tukang urut dan kerja-kerja ini telah menyebabkan saya kadangkala mengalami sakit belakang yang serius. Saya tinggal bersama pasangan saya selama bertahun-tahun tetapi tidak pernah hamil. Kami merujuk kepada doktor telah diberitahu bahawa saya mempunyai rahim yang lemah.

Selepas: Saya mula mengambil produk GT&F® untuk tujuan sakit belakang saya. Selepas mengambil Susu Tepung GT&F®, sakit belakang saya telah hilang dan saya rasa sangat selesa. Selepas satu tahun, saya merasakan beberapa perubahan dengan badan saya dan saya merujuk kepada doktor dan kemudian beliau mengesahkan bahawa saya sedang hamil.

Lee Saw Khim (31) Penang

Penyakit: Inkontinen (Ketakupayaan mengawal pembuangan air kencing dan/atau air besar)

Sebelum: Saya menjalani pembedahan kaki sebanyak dua kali pada tahun 2006. Kemudian, saya menjadi sangat lemah dan saya perlu berjalan menggunakan 2 tongkat. Selepas tinggal di hospital untuk beberapa minggu, saya pulang ke rumah dan saya mengalami masalah lemah kawalan kencing pada waktu malam.

Selepas: Saya tidak yakin pada Susu Tepung GT&F® tetapi saya masih mencuba. Saya mengambil 1 paket sehari dan kaki saya mula bertenaga selepas 3 hari. Selepas paket ke-5, saya tidak lagi mengalami inkontinen. Saya terus mengambil produk ini dan kaki saya telah beransur pulih dan kini saya dapat berjalan dengan sokongan 1 tongkat sahaja.

Lee Peak Yuen (60) Kuala Lumpur

Penyakit: Hipertensi, Diabetes

Sebelum: Tekanan darah saya biasanya adalah sekitar 170/80 mmHg manakala paras glukosa darah adalah 18 mmol/L. Saya berasa boleh pulih dari penyakit saya dengan mengambil ubat-ubatan sejak 15 tahun yang lalu. Sebaliknya, keadaan saya semakin teruk baru-baru ini dan doktor telah mencadangkan agar saya mula mengambil suntikan insulin.

Selepas: Paras glukosa darah saya telah menurun kepada 12 mmol/L dan tekanan darah saya kembali normal (120/80 mmHg).

Hajah Zainuri bt. Hj. Othman (67) Selangor

Penyakit: Diabetes

Sebelum: Saya mempunyai luka yang sangat teruk di bahagian kaki dan ia kekal teruk selama lebih kurang 4 bulan. Saya mencuba pelbagai cara untuk menyembuhkan luka tersebut tetapi semuanya gagal.

Selepas: Selepas mengamalkan pengambilan produk ini selama 3 bulan, luka tersebut sembuh sepenuhnya. Oleh itu, saya menggalakkan semua orang untuk mencuba produk ini kerana ia adalah produk yang sangat baik.

Jamit Singh (82) Sungai Besi, Kuala Lumpur

Penyakit: Diabetes, Hipertensi

Sebelum: Saya mengalami tekanan darah tinggi apabila saya berumur 38 tahun dan apabila saya berumur 40, keadaan kesihatan saya yang semakin serius di mana saya telah disahkan menghidap diabetes dan juga penyakit jantung. Saya pernah dimasukkan ke hospital kerana bengkak di bahagian kaki diakibatkan oleh kegagalan buah pinggang.

Selepas: Saya berasa lebih sihat dan bertenaga. Saya kini boleh tidur dengan lebih baik dan penglihatan saya juga bertambah baik, kaki bengkak saya kini pulih. Perkara yang paling menggembirakan saya adalah apabila suntikan dan dos ubat saya dikurangkan sebanyak separuh.

Goh Chio Te (65) Brunei

Penyakit: Diabetes, Kegatalan kulit, Kaki bengkak

Sebelum: Saya telah menghidap diabetes lebih daripada 10 tahun. Saya mengalami kegatalan pada kulit yang tidak tertanggung dan juga mempunyai kaki yang bengkak.

Selepas: Glukosa darah dan tahap tekanan darah saya telah menurun. Masalah bengkak pada kaki saya dan kegatalan kulit juga telah tiada.

Khoo Chim Tee (77) Sandakan, Sabah